Kako do posla u Njemačkoj

kako-do-posla-u-njemackoj
4.5
(8)

1Kako do posla u Njemačkoj ? Bilo koji stručnjak iz zemlje van EU koji može da dokaže da ima ugovor o radu u Njemačkoj i odgovarajuće stručne kvalifikacije može doći u Njemačku.

Novim zakonom nisu obuhvaćeni pomoćni poslovi za koje nije potrebna stručna kvalifikacija. Međutim, ako imate osnovnu profesionalnu kvalifikaciju i možete dokazati ugovor o radu ili ponudu za posao u Njemačkoj, možete se dokvalifikovati. Međutim, budući poslodavac mora se obavezati na dokvalifikaciju i ona mora da dovede do priznate kvalifikacije u roku od dvije godine.

Dozvola boravka

Svako ko ima ugovor o radu ili konkretnu ponudu za posao dobiće dozvolu boravka na četiri godine ili onoliko koliko traje ugovor o radu. Poslije četvorogodišnjeg boravka, stručnjaci se mogu trajno naseliti u Njemačkoj, odnosno stiču pravo na neogračeni boravak.

Svako ko želi da traži posao u Nemačkoj dobiće vizu na šest meseci. Preduslov: Morate imati novac da pokrijete troškove života tokom tog perioda i biti u stanju da dovoljno govorite njemački (nivo B1 – B2).

Poseban propis se odnosi na stručnjake starije od 45 godina. Ako želite da dođete u Njemačku morate da imate platu od najmanje 3685 evra bruto ili dokaz da ste uplaćivali za adekvatnu penziju.

Priznavanje diplome u Njemačkoj – postupak

Zahtjev za pokretanje postupka priznavanje diplome u Njemačkoj možete uputiti već prije Vašeg ulaska u zemlju – neovisno o Vašem državljanstvu ili dozvoli boravka.

Informacije o službama nadležnim za pojedina zanimanja možete pronaći na internet stranici (www.anerkennung-in-deutschland.de) ili dobiti putem telefona (+49 30-1815-1111). U svakom slučaju preporučujemo telefonski poziv jer ćete prije doći do potrebnih informacija.

Potrebni dokumenti za priznavanje diplome

Koji dokumenti će biti potrebni, zavisi od diplome koju šaljete na priznavanje. U svakom slučaju potrebni su:

 • diploma – prevedna kod sudskog tumača
 • životopis – napisan na njemačkom jeziku
 • dokaz o poznavanju jezika – npr za kuhara u nekim pokrajina nije potreban, dok u nekim traže A1 ili A2.
 • Ispis ocjena (ects bodovi ili index) – često se traži nešto od toga, ili
 • popis predmeta koje ste polagali – često se traži

Ukoliko se ne utvrde nikakve bitne razlike između Vaše kvalifikacije i istovjetne njemačke diplome za dotično zanimanje, izdat će Vam se potvrda o potpunoj jednakovrijednosti ili – u slučaju da ispunjavate i ostale preduvjete – radna dozvola. Na taj ćete način moći obavljati svoje zanimanje kao da imate njemačku diplomu o stečenom zvanju.

Na stranici „Anabin“ nalazi se lista sa spiskom srednjih škola i fakulteta, na kojoj su jasno istaknute oznake koje diplome se priznaju, a koje ne.

Oznaka H+ predstavlja da su taj fakultet ili školu priznali Nijemci, dok H- označava da s tim završenim fakultetom ili školom ni ne pokušavaju aplicirati za Njemačku.

Ako je pored imena škole ili fakulteta H-, preporučujemo da se i ne pokušava s diplomom te obrazovne ustanove aplicirati za posao u Njemačkoj. Postoji i znak H+/-, što znači da, možda, vrijedi pokušati. Bitno je istaknuti da ne znači da priznavanje fakulteta znači i automatsko priznavanje diplome.1

Posebna regulativa za tražena zanimanja

Na primjer, ako ste lekar, informatičar ili gerijatrijska medicinska sestra i imate najmanje pet godina radnog iskustva, ne treba vam formalno priznavanje vaših kvalifikacija. Međutim, vaš poslodavac se mora obavezati da će pokriti troškove života i deportacije tokom jedne godine – kada se radni odnos završi, ukoliko zaposleni ne bude hteo dobrovoljno da napusti Njemačku.

Upute o sticanju vize za kvalifikovanu radnu snagu – Link za pregled

Lista deficitarnih zanimanja u Njemačkoj se aktuelizuje na svakih šest meseci. Ovde donosimo aktuelizovanu listu radnih oblasti u kojima su otvoreni konkursi, kao i listu deficitranih zanimanja na njemačkom i engleskom.

Lista oblasti u kojima je dozvoljeno zapošljavanje građana iz zemalja van EU. U svim oblastima je potreban dokaz o školovanju od najmanje dve ili najmanje tri godine, već prema traženom stepenu specijalizacije.

U svakoj od navedenih oblasti ima više mogućih zanimanja u kojima postoji manjak radne snage.

 •    – Mehatronika
 •    – Tehnika automatizacije
 •    – Građevinska elektrika
 •    – Elektromašinska tehnika
 •    – Elektrotehnika
 •    – Vodoinstalacije (i bez specijalizacije)
 •    – Sanitarna, grejna i tehnika klima-uređaja
 •    – Tehnika rashladnih uređaja
 •    – Nadzor u oblasti vodoinstalacija, sanitarnih uređaja, grejanja i klimatizacije
 •    – Tehnički pogon na železnici
 •    – Nadzor i održavanje železničke infrastrukture
 •    – Mašinovođa
 •    – Bolničari i medicinsko osoblje (i bez specijalizacije)
 •    – Operacioni i medicinskotehnički asistent
 •    – Nega starih lica
 •    – Ortopedija i tehnika rehabilitacije

Ako ste na listi našli oblast za koju ste kvalifikovani, prvi korak je da ustanovite u kojoj mjeri Vaša kvalifikacija odgovara njemačkoj kvalifikaciji. To se rješava u kontaktu sa zainteresovanim poslodavcem i lokalnim organima uprave.

Prvi i naravno osnovni korak je traženje poslodavca odnosno firme u kojoj biste aplicirali za posao. Preporučeno je da se prijavite na što veći broj oglasa tako što ćete napisati CV (Curriculum vitae) u kome ćete napisati ko ste, na koji oglas se prijavljujete, vaša prethodna iskustva, svedočanstva i sertifikati (ako ih imate) i zašto poslodavac treba da zaposli baš vas. Naravno to sve treba da bude prevedeno na njemački jezik u protivnom vašu aplikaciju neće niko primiti, to je valjda jasno svima.

Nakon što pronađete poslodavca treba da dobijete ugovor o radu i da ga potpišete. Prvo treba da se uverite da je sve po propisima, npr da je dogovorena cena satnice u skladu sa nemačkim zakonom o minimalnoj zaradi za posao na koji se prijavljujete.

Postoje portali sa oglasima za posao. Neki od njih su:

Ako imate nekog ko već radi u Njemačkoj u firmi u kojoj biste i vi mogli da se zaposlite sa vašim kvalifikacijama, neka vas preporuči. To nikada nije na odmet. Važno je da se javljate samo na one oglase za koje stvarno posedujete većinu potrebnih kvalifikacija i da za to imate dokaze. Znači ili diplome ili sertifikate ili portfolio. Bilo šta što vam može argumentovati to da imate kvalifikaciju koju oni traže za taj posao.

Cv prilagodite poslu za koji se javljete. Treba da bude čitak, bez grešaka i bez suvišnih detalja.Ako je potrebna fotografija, slikajte se u fotografskoj radnji kod profesionalaca. Ne šaljite slike iz kafane ili sa ljetovanja. Ako slika treba da bude na cv-u skenirajte je.Ovako pripremljena prijava za posao ima daleko više šanse za prolazak, bar za prvi krug. Zato odvojite dovoljno vremena i pažljivo je pripremite. Nemojte slati prijave stihijski, i nemojte slati po deset prijava dnevno.

Termin u Ambasadi

Nakon što dobijete ugovor o radu treba da zakažete termin u Njemačkoj ambasadi u svojoj zemlji. Termin se može zakazati preko sajta Njemačke ambasade i čeka se od 4 do 6 mjeseci u Srbiji, dok npr .u BiH se čeka duže i to u najviše slučajeva bude 10 do 12 meseci. Važno je napomenuti da se termin ne može dobiti preko reda ni na koji način tako da se nedajte prevariti oko toga.

Nakon dobijanja termina, veoma je važno da iskoristite vreme da učite njemački jezik. Oni koji već znaju osnove bilo bi dobro da ga usavrše dok oni koji ne znaju ni osnove da makar njih nauče jer bez jezika nema zaposlenja.Treba napomenuti da se priznaju samo sertifikati izdati od strane Geteovog instituta, Austrijskog kulturnog instituta ÖSD-a ili škole za učenje stranih jezika koja posjeduje TestDaF ili Telc licencu. Kada je riječ o podnošenju zahteva za radnu vizu sa srednjom stručnom spremom znanje nemačkog jezika u principu nije obavezno. Međutim, u postupku provjere o potrebi poznavanja jezika za željeno zaposlenje moguće je da vam naknadno zatraže odgovarajući sertifikat.

Kada budete išli na razgovor u ambasadu na dan kada vam je zakazan termin, treba da ponesete svu potrebnu dokumentaciju, potrudite se da vam ništa ne fali. Ne želite ostaviti loš utisak. Nakon predavanja papira čeka se odgovor od ambasade nekoliko nedelja.

Detaljnije informacije možete pronaći ovdje.

Da li vam je članak bio koristan?

Prosječan rejting : 4.5 / 5. Broj glasova: 8

Za sada niko nije glasao! Prilika da budeš prvi/a?

Ako ti je ova objava korisna...

Podjeli da i drugi vide!

Kako do posla u Njemačkoj

Ostavi Komentar

Scroll to top