Procedura upisa na fakultet u Beču i Austriji

procedura-upisa-na-fakultet-u-becu-i-austriji
4.7
(12)

Studranje u Austriji i Beču nije besplatno. Semestar na svim državnim univerzitetima košta oko 750 evra (746.92) za  NON EU građane, dok je za one sa EU pasošem cena oko 380 evra (383.56) po semestru. Školarina se povećava sa vremena na vrijeme, obično za NON EU građane (čisto da znate). Za upis na studije na njemačkom jeziku na osnovnim i master studijama morate imati položen C1 sertifikat njemačkog jezika (ÖSD, Goethe…) ili EPD test na nivou B2 (ali težak pravo) . Bez C1 ne možete da se upišete kao redovan student.Ranije su studije bile samo na njemačkom jeziku, a sada mogu biti i na engleskom i na njemačkom jeziku (možete birati profesore koji predaju na engleskom , zavisi od predmeta). Na državnim univerzitetima studije su uglavnom na njemačkom jeziku, a Master studije mogu biti i na engleskom jeziku, zavisno od smjera.

Prvo će biti potrebno da odaberete željeni fakultet. Preporuka je da položite prijemni ispit u zemlji iz koje dolazite (bolje kod nas nego na njemačkom :)), pa da onda tražite prepis na isti fakultet u Beču.(isto važi za bilo gdje u Austriji) Da biste mogli dalje da planirate vaš odlazak i život u Austriju , neophodan je pozitivan odgovor fakulteta da ste primljeni na studije.Važno je odlučite šta želite studirati i da provjerite da li taj fakultet/smjer postoji i u Austriji (mora biti bar 80 % sličan).

Državni univerziteti i fakulteti u Austriji (Staatliche Universitäten)

 1.    Univerzitet u Beču (Universität Wien) – www.univie.ac.at
 2.    Tehnički univerzitet u Beču (Technische Universität Wien) – www.tuwien.ac.at
 3.    Ekonomski univerzitet u Beču (Wirtschaftsuniversität Wien) – www.wu.ac.at
 4.    Medicinski univerzitet u Beču (Medizinische Universität Wien) – www.meduniwien.ac.at
 5.    Univerzitet za prirodne resurse i bionauke (Universität für Bodenkultur) – www.boku.ac.at
 6.    Akademija likovnih umetnosti (Akademie der bildenden Künste) – www.akbild.ac.at
 7.    Univerzitet primenjenih umetnosti u Beču (Universität für angewandte Kunst Wien) – www.dieangewandte.at
 8.    Univerzitet za muziku i izvođačke umetnosti u Beču (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) – www.mdw.ac.at
 9.    Viša pedagoška škola u Beču (Pädagogische Hochschule Wien) – www.phwien.ac.at
 10. Univerzitet veterinarske medicine u Beču (Veterinärmedizinische Universität Wien) – www.vetmeduni.ac.at
 11. Rudarski fakultet u Leobenu (Montanuniversität Leoben) www.unileoben.ac.at/en/2765
 12. Tehnološki univerzitet u Gracu (TU Graz) https://www.tugraz.at/
 13. Univerzitet u Gracu (KF Graz) https://www.uni-graz.at/en/

Potrebna dokumentacija:

Za upis na fakultet, prijavu boravka i traženje smještaja, biće vam potrebni i dokumenti koje možete dobiti u vašoj državi, uz napomenu da je neophodno da budu prevedeni od strane sudskog tumača i ovjereni.

 • Ako upisujete osnovne studije, potrebni su vam diploma o završenoj srednjoj školi i svjedočanstvo iz četvrte godine (prevedeno i ovjereno). Ako upisujete master studije, umjesto navedenih dokumenata, treba vam uvjerenje o diplomiranju.
 • Potvrda o upisanom fakultetu u svojoj državi.
 • Sertifikat o znanju njemačkog jezika, C1 nivo. Ako nemate ovaj sertifikat, kurs ćete pohađati i polagati u Austriji.
 • Spisak predmeta sa ocjenama i ECTS bodovima (ukoliko studirate već u svojoj državi pa ste uspjeli nešto i da položite u međuvremenu)
 • Potvrda o prijemu na univerzitet (Bescheid). (Na fakultete u Austriji se prijavljujete online, isto tako šaljete im potrebnu dokumentaciju, na njihov odgovor se čeka oko 12 – 16 sedmica)
 • Pasoš.
 • 2 fotografije u formatu za pasoš.

Kada vas fakultet obavijesti da ste primljeni možete da počnete da planirate vaše studiranje u Austriji. Prvo će biti potrebno da lično odete u studentsku službu fakulteta i sa sobom ponesete – potvrdu da ste primljeni na fakultet, navedena dokumenta (originalna i ovjerene kopije), kao i dokaz o osiguranju u Austriji (u slučaju da ga već imate). Prilikom prijave potrebno je uplatiti semestar (ili kurs njemačkog) i onda ćete dobiti važeću naljepnicu za taj semestar.

Za studiranje u Beču biće vam potreban sertifikat o položenom kursu njemačkog jezika. Ako nemate sertifikat o položenom C1 nivou njemačkog jezika, fakultet će vas poslati na kurs. Kurs njemačkog jezika u Beču može trajati  jedan ili tri semestara (možete ići i 5 , ali neće vam vizu produžiti nikad, do tri tolerišu ), u zavisnosti od trenutnog nivoa vašeg znanja njemačkog jezika. Cijena učenja jezika je ok o1200 evra za jedan semestar i dodatnih 30 – 50 (ali skinite ovdje na sajtu u PDF 🙂 ) evra za knjige. Kad ste spremni za polaganje, pristupate ispitu.

Postoje više vrsta ispita, a to su EPD i ӦSD, GOETHE itd .

EPD ispit košta okoi 60 evra. Sastoji se od gramatike, testa razumijevanja i sastava koji se piše na zadatu temu. Ovaj ispit polažu najviše studenti Ekonomskog, Medicinskog i Tehničkog fakulteta. Dovoljan je B2 Nivo EPD testa.

Druga vrsta ispita je ӦSD i njegova cijena je 150 evra. I ovaj test sastoji se iz pismenog i usmenog dijela, ali se pišu dva sastava i polažu dvije vrste konverzacije. Geothe je skoro identičan kao ÖSD.

Kursevi Njemačkog jezika u Austriji koje priznaju Univerziteti:

Kao prvu mogućnost svim brucošima, Univerzitet u Beču nudi intenzivni kurs njemačkog jezika koji se zove Sprachenzentrum der Universität Wien. Ovo je visokokvalitetan kurs koji se posjećuje svakog dana po 5 časova i moguće ga je pojsećivati do 3 semestra. Za ta dva semestra biste trebali da budete u mogućnosti da govorite njemački i razumete naučne tekstove koje ćete čitati na fakultetu.
Cijena je €1,223 EUR po semestru.

Drugi centar za intenzivno ucenje nemackog jezika je Österreichischen Orient-Gesellschaft .  Kurs je vrlo kvalitetan i popularan među studentima iz naših zemalja.
Cijena je €1,223 EUR po semestru..

Vorstudienlehrgang der Wiener Universitäten (VWU) je treća vrsta kursa, takođe ne odskače previše od ova dva navedena gore. Link                                                                                       Cijena je €1,223 EUR po semestru..

Informacije o prijavi na kurs i cijenama

Period prijave je od 21. avgusta do 4. septembra 2020. (za zimski semestar) Upis mora da se obavi lično. Prilikom upisa potrebno je poneti:

 1. Admission letter
 2. Pasoš
 3. Potvrdu o plaćenoj taksi za kurs

Prilikom registracije bićete obavješteni o datumu polaganja ulaznog testa. Kurs počinje 24. septembra 2020. Nakon izvršene registracije, student mora najkasnije do 7. septembra 2020. da se upiše na željeni fakultet u statusu “non-degree programme”.

Kurs njemačkog jezika se sastoji iz 320 časova (22-24 časa nedeljno). Cena za 2020/21 školsku godinu iznosi 1,223 EUR po semestru. Potrebno je izdvojiti dodatnih 20-30 EUR za školski materijal (fotokopije).

Novi studenti (koji se prvi put upisuju na univerzitet), ukoliko imaju predznanje iz njemačkog jezika, moraju uraditi ulazni test pri prijavi u Language Center. Ostali sertifikati jezika (ÖSD, Goethe certificate etc.) se ne priznaju. Ukoliko ste početnik, ne morate da radite test, nego naznačite da ste početnik pri prijavi na pripremni program. Kada se budete prijavili za program, biće vam zakazan obavezan sastanak u vezi sa ulaznim testom.

Ulazni test obuhvata pisanje (60 minuta) i pričanje (najviše 10 minuta). Biće testirana i gramatika i razumjevanje odslušanog.

Rokovi za upis fakulteta u Austriji

Zahtev za upis na neki od univerziteta u Austriji mora se podnjeti za zimski semestar najkasnije do 1. septembra, a za ljetnji najkasnije do 1. februara. (Napomena: za studente koji se žele upisati na Univerzitet veterinarske medicine neophodno je naglasiti da je upis moguć samo u zimskom semestru).

O prijemnim ispitima ….

Oblasti studija za koje je potrebno polaganje prijemnog ispita: (International) Business Administration, Ekonomija, Biologija, Farmacija, Nutricioniznam (Nutritional Science) Informatika (Computer Science) Business Informatics, Masmedija i komunikcije, Pedagoška psihologija.

Za polaganje prijemnog ispita prijavljujete se preko univerzitetske onlajn platforme. Postoje dva perioda za prijavljivanje u zavisnosti od oblasti studija. Prvi je od 2. marta do 3. juna, a drugi je od 2. marta do 15. jula.

Master studije u Beču

Za master studije u Beču procedura upisa je slična kao i za osnovne studije. Razlika je što se u navedenoj dokumentaciji prilaže diploma fakulteta. Najčešće je potrebno položiti i prijemni ispit.

Uz diploma koju ćete priložiti prilikom apliciranja za upis master studija i dodatak diplomi koji prikazuje ocjene iz predmeta na dodiplomskim studijima i ukupan broj ECTS bodova, potrebno je priložiti i prevode na njemački jezik prevedene od strane sudskog tumača. Ukoliko šaljete samo kopije, biće potrebno da ih ovjerite kod notara.

Pored ovoga, biće potrebno dostaviti i uvjerenje sa fakulteta u vašoj državi da ste stekli uslove i da možete upisati master studije na tom fakultetu. Neki fakulteti u Beču vam mogu tražiti da dostavite potvrdu da ste upisli master studije u zemlji iz koje dolazite, pa vam savjetujemo da se u vezi sa ovim uslovima raspitate na fakultetu koji želite da upišete.

Za upis master studija u Beču biće vam potrebno još:

– Kopija pasoša (ne mora biti ovjerena)
– Obrazac za upis na master studije (može se preuzeti na stranici fakulteta)
– Dokaz o položenom kursu njemačkog jezika, nivo C1

Tražena dokumenta šaljite poštom ili online na adresu fakulteta.

Takođe, na pojedinim fakultetima postoji mogućnost studiranja mastera na engleskom jeziku. Za ove studije biće vam potrebno odlično poznavanje engleskog jezika. Na nekim fakultetima biće potrebno da položite prijemni ispit, dok drugi traže samo dokaz o položenom traženom nivou jezika. Zato je, svakako, najbolje da sve ove detalje provjerite na fakultetu koji vas interesuje.

Da li vam je članak bio koristan?

Prosječan rejting : 4.7 / 5. Broj glasova: 12

Za sada niko nije glasao! Prilika da budeš prvi/a?

Ako ti je ova objava korisna...

Podjeli da i drugi vide!

Procedura upisa na fakultet u Beču i Austriji

One thought on “Procedura upisa na fakultet u Beču i Austriji

 1. Lepo je studirati u Austriji, lepa zemlja, kvalitetno obrazovanije, dobre šanse za posao. zanima me da li treba sva potrebna dokumentacija da se prevede i zaveri kod sudskog prevodioca. Kontaktirao sam kancelariju Jasnu Filipović Bojić tamo kažu da treba.

Ostavi Komentar

Scroll to top