Top turističke destinacije u Nemačkoj

top-turisticke-destinacije-u-nemackoj
0
(0)

Nemačka krije bezbroj destinacija koje vredi posetiti, od zanimljivih ulica Berlina do prelepih dvoraca u Baden Virtembergu. Prirodne ljepote, stari gradovi, moderni urbani centri, zamci, tematski parkovi, istorijske znamenitosti, festivali… privlače goste iz čitavog sveta. Predstavljamo vam neke od najprivlačnijih destinacija,koje odišu svojim jedinstvenim šarmom.

1.Miniatur Wunderland u Hamburgu.

Vonderland u Hamburgu je najveća atrakcija te vrste u svetu. To je pravo remek delo železničkog modelarstva gde su do najsitnijih detalja napravljene minijature čitavih zemalja, gradova i pejsaža.

2.Schloss Neuschwanstein u južnoj Bavariji.

Nemci često kažu najfotografisanija građevina u Nemačkoj. Smeštena na proplancima bavarskih Alpa, blizu grada Fisena, tvrđava nije izgrađena za potrebe odbrane već kao rezidencija luckastog kralja Ludviga II od Bavarske, koji je imao reputaciju sanjara i rasipnika. Bajkovito zdanje je poslužilo kao inspiracija Voltu Dizniju za dvorac iz ,,Uspavane lepotice”.

3.Kölner Dom u Kelnu.

U blizini reke Rajne, rimokatolička crkva je druga po visini katedrala u Evropi i treća na svetu. U zdanju se čuvaju mošti Sveta tri mudraca koja su u Keln stigla 1164. godine. Jedna od najposećenijih turističkih atrakcija Nemačke nalazi se na UNESCO listi svetske baštine kao „izuzetno delo ljudske kreativne genijalnosti“.

4.Das Legoland Deutschland Resort u Günzburg.

Zabavni park između Minhena i Štutgarta proglašen je za najznačajnije turističko mesto u Nemačkoj u 2014. godini. Podeljen je na osam tematskih celina napravljenih od 50 miliona Lego kocki i nudi različite zabavne sadržaje poput turističkog sela, a posebna atrakcija je Miniland – mini replike gradova Evrope.

5.Brandenburg Gate u Berlinu.

Više nego bilo koji drugi orijentir, Brandenburg Gate ( Brandenburger Tor ) je nacionalni simbol za Nemačku. Izgrađen 1791. godine, jednostavno je trebalo da obeleži kraj bulevara Unter den Linden. Ali kapija je imala sjajnu istoriju.

Kapija je krunisana krilatim boginjem pobede koja vozi četvorokovnu kočiju – koju su Napoleonov vojnici ukrali i vratili u Francusku kao trofej 1806. godine. Nakon pobjede Napoleona, Victory je vraćena na svoj presto u Berlinu.

Brandenburška kapija takođe je imala kontroverznije vrhove poput nacističke i sovjetske zastave. Tokom hladnog rata, kada je Berlin bio podeljen na dva , Brandenburška kapija stajala je između istočnog i zapadnog Berlina. To je bila lokacija ikonskog govora američkog predsednika Ronalda Reagana iz 1987. godine, gde je tražio: “Gospodin Gorbačov, ruši ovaj zid!”.

6.Zoološki vrt Helabrun kod Minhena.

U zoološkom vrtu Helabrun od 1928. godine živi više od 750 vrsta životinja. To je prvi Geo-zoološki vrt na svetu: Životinje su raspoređene u zajednice onako kako žive u prirodi po kontinentima.

7.Historische Altstadt u Dresdenu.

Stari grad u Drezednu sa svojim muzejima i Bogorodičnom crkvom čine srce čuvenog barokong grada. Zbog svog markantnog izgleda, glavni grad Saksonije se naziva još i Firenca na Elbi.

8.Bodensee na rjeci Rajni.

Bodensko jezero nalazi se na reci Rajni, na granici između tri države – Nemačke, Švajcarske i Austrije. Na njegovoj obali nalazi se mnoštvo gradova punih znamenitosti, kao i mnoga uzbudljiva ostrva. Razlog zbog kog je ovo jezero tako posebno jesu raznovrsne aktivnosti koje nudi – bilo da ste na odmor došli sa partnerom, sa porodicom ili sa prijateljima, sigurno ćete naći nešto za sebe. Možete da se odmorite, oporavite, bavite nekim sportom, ili uživate u romantičnom pogledu na jezero.

9.Speicherstadt u Hamburgu.

„Speicherstadt“ u prevodu na srpsko-hrvatski jezik znači „grad skladišta“, pri čemu se misli na oblast grada u kojoj se nalaze trgovinska skladišta, u hamburškoj luci. To je jedna od najvećih oblasti ovog tipa, gde zgrade stoje na temelju sačinjenom od hrastovih balvana. Ova oblast sagrađena je kao slobodna zona preko koje bi se prenosila roba bez plaćanja carine. U njoj takođe postoji 20 mostova, od kojih je 14 pod zaštitom kao kulturna baština. Osim toga, u ovoj oblasti se nalazi i mnoštvo muzeja i različitih turističkih atrakcija.

10.Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber ima oko 10 000 stanovnika, a spada među najšarmantnije gradove u Njemačkoj. Smješten je u južnom dijelu zemlje, udaljen samo sat do par sati vožnje od Stuttgarta, Nürnberga i Münchena.

Ime grada, Rothenburg ob der Tauber, doslovno bi značilo “crvena utvrda nad Tauberom”. Naime, pretpostavlja se da to ime dolazi od crvene boje krovova srednjovjekovne utvrde i okolnih kuća, a Tauber je rijeka koja protječe pored grada. U svakom slučaju, radi se o jednom od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u Njemačkoj, ali i šire.

Dakle, radi se o velikoj europskoj zemlji duge i bogate prošlosti. Iz tog razloga je nemoguće u jednom tekstu nabrojati i opisati sva idilična sela i male gradove u Njemačkoj – zaista ih je puno. Ipak, izdvojili smo neke od najljepših i najinteresantnijih.

 

-12 interesantnih zanimljivosti o Beču – Pogledaj ovdje

Da li vam je članak bio koristan?

Prosječan rejting : 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada niko nije glasao! Prilika da budeš prvi/a?

Ako ti je ova objava korisna...

Podjeli da i drugi vide!

Top turističke destinacije u Nemačkoj

Ostavi Komentar

Scroll to top